De petitie voor behoud van de 5 atelierpanden in de binnenstad van Groningen is afgerond.
De petitie werd 3.537 keer ondertekend.
Op 7 oktober 2023 werd de petitie door het bestuur van de HVK aangeboden aan wethouder Kirsten de Wrede.

Op de pagina NIEUWS vindt u het verslag van OOG TVPetitie 

Voor een levendige cultuur zijn beeldend kunstenaars onmisbaar en daar horen betaalbare ateliers bij. Het aantal ateliers in Groningen is gering in verhouding tot andere steden.
5 panden in de binnenstad van Groningen bieden permanent ruimte aan 62 beeldend kunstenaars, verenigd in de Huurdersvereniging Kunstenaars (HVK).

De gemeente wil deze atelierpanden mogelijk opheffen. Voor het inkrimpen van het huidige bestand aan vaste ateliers bestaat binnen de gemeenteplannen geen overtuigend alternatief. Hier geldt: eenmaal weg, blijft weg!
De bestemming van panden als deze wordt steeds meer voorwerp van winstoogmerk en speculatie. Deze ontwikkeling brengt de leefkwaliteit van de binnenstad in het geding. De open atelierdagen (zoals georganiseerd op 13 maart), cursussen, workshops en exposities etc., die in de atelierpanden worden gegeven en gehouden, dragen bij aan een levendige binnenstad en zijn een culturele meerwaarde voor de stad Groningen.

Voor het behoud van de panden als woon-en atelierruimtes voor beeldend kunstenaars kunt u onze petitie ondertekenen.
De petitie is te vinden op: https://petities.nl/petitions/behoud-ateliers-groningen  H V K 

 IS DE HUURDERSVERENIGING KUNSTENAARS

De vereniging bestaat uit huurders van een woonatelier of atelierruimte in een van 5 vaste atelierpanden in de stad Groningen.

De atelierpanden bevinden zich op de volgende adressen:
Haddingestraat 26
Hofstraat 21
Kostersgang 6
Oude Boteringestraat 63
Pelsterstraat 37

De woonateliers en ateliers zijn bestemd voor beeldend kunstenaars uit Groningen. De woon- en atelierruimtes zijn onderdeel van overeenkomsten tussen de HVK en woningcorporaties Patrimonium en Lefier en in samenwerking met de gemeente Groningen gerealiseerd op basis van een cultuurbeleid waarbij betaalbare ruimtes voor kunstenaars zijn gecreëerd.

Bent u beeldend kunstenaar en wilt u in aanmerking komen voor een atelier in 1 van 5 panden dan kunt u zich hier inschrijven voor de wachtlijst.

De wachtlijst bestaat momenteel uit ruim 100 personen.

Meer informatie over de HVK en de panden vindt u hier

 © 2023 HVK Groningen, Oude Boteringestraat 63, 9712 GE Groningen